ong dansk

5.3 Håndtering af overgang fra barn til voksen

5.3.1. introduktion

For børn og unge med kroniske sygdomme kan overgangen til voksenlivet være en behandlingsmæssigt vanskelig periode med mangfoldige udfordringer.

Transitionsforløbet (overgang fra barn til ung til voksen) for den unge patient skal ses som en “bevægelse”, ikke kun hen imod overgangen til behandling i voksenregi, men også en proces, hvor den unges sygdomsforståelse, selvstændighed og robusthed øges, og hvor den unge i tiltagende grad udvikler egne strategier for mestring af sin sygdom, se også kapitel 11.1. Det er vigtigt, at den unge støttes og vejledes i denne proces.

Transitionsforløbet skal sikres af sygeplejerske/læge, og eventuelt ved behov kan læge henvise til neuropsykologisk bistand.

En veltilrettelagt forberedelse til overgangen imellem pædiatri og de relevante voksenspecialer er vigtig for korrekt håndtering af den/de somatiske problematikker og for den unges tryghed i forhold til håndteringen heraf. Transitionsprocessen til voksenspecialerne udgør derfor en særlig udfordring, hvor de sundhedsprofessionelle tidligt i mødet med den unge bør have fokus på denne proces.

Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger for transition fra børne- og ungeområdet til voksenområdet i sygehusregi vil i det følgende være udgangspunktet for arbejdsgruppens anbefalinger for håndtering af de særlige forhold, der gør sig gældende for børn og unge med epilepsi.
Sundhedsstyrelsen, 2020: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Transition-sygehusregi/Anbefalinger-for-transition-fra-boerne–og-ungeomraadet-til-voksenomraadet-i-sygehusregi.ashx?la=da&hash=06AC85998FAB7703246261F122DF9FA1A0D7525F

Transitionsprocessen opdeles traditionelt i:

  • Tidlig transition (12-14 år)
  • Sen transition (15-18 år)
  • Opfølgning (18-21 år)

Da epilepsi ofte er associeret med varierende grader af kognitive udfordringer og psykisk/fysisk komorbiditet, skal de specifikke anbefalinger nedenfor tage afsæt i den enkeltes forudsætninger og behov.

Vedrørende:

Referencer (1,2)1. Campbell F, Biggs K, Aldiss SK, O'Neill PM, Clowes M, McDonagh J, et al. Transition of care for adolescents from paediatric services to adult health services. Cochrane Database Syst Rev. 2016;4:CD009794.2. Camfield P, Camfield C, Pohlmann-Eden B. Transition from pediatric to adult epilepsy care: a difficult process marked by medical and social crisis. Epilepsy Curr. 2012;12(Suppl 3):13-21.

5.3.2. Lovgivning vedr. informeret samtykke, aktindsigt, tavshedspligt og underretning hos patienter under 18 år

5.3.2.1 Informeret samtykke:

  • Ingen behandling i sundhedsvæsenet må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke (sundhedsloven § 15, stk. 1.).
  • For patienter under 15 år er det forældrene, der skal give informeret samtykke til behandling. Barnet skal dog informeres og inddrages i drøftelserne af behandlingen.
  • Er patienten fyldt 15 år, kan man som hovedregel selv give informeret samtykke til behandling (sundhedslovens § 17, stk. 1, 1. pkt.). Da den 15-årige patient stadig er under forældremyndighed, skal forældremyndighedens indehaver(e) som udgangspunkt have den samme information som den unge og inddrages i den unges beslutning (sundhedslovens § 17, stk. 1, 2. pkt.).
  • Ved væsentlige beslutninger (juridisk betragtning: kraftig medicinering eller kirurgisk indgreb) skal forældremyndighedens indehaver(e) give informeret samtykke til beslutningen.

5.3.2.2 Aktindsigt:

  • Patienter >15 år har et selvstændig krav på aktindsigt i deres egen patientjournal (sundhedsloven § 37, stk. 1, 1. pkt).
  • Hos patienter >15 år vil indkaldelser m.v. komme direkte til den unge i e-Boks.
  • For mindreårige (<18 år) har forældrene/forældremyndighedens indehaver(e) normalt ret til aktindsigt i patientjournalen (sundhedslovens § 14 og forældreansvarsloven), men forældrenes adgang til aktindsigt kan begrænses.
  • Vurdering af indikation for begrænsning af forældrenes adgang til aktindsigt indebærer overvejelser om den unges (>15 år) ønsker, dens modenhed og graden af behov for, at forældrene skal drage omsorg for den unge.

5.3.2.3 Tavshedspligt:

  • Sundhedspersoner har tavshedspligt om, hvad de under udøvelsen af deres erhverv erfarer eller får formodning om angående patientens helbredsforhold og andre fortrolige oplysninger (sundhedslovens § 40).
  • For patienter <18 år gælder der ikke tavshedspligt over for forældrene/forældremyndighedens indehaver.
  • En sundhedsperson kan dog i visse tilfælde have tavshedspligt over for forældrene (f.eks. angående svangerskabsafbrydelse og fosterreduktion (§ 99), svangerskabsforebyggende metoder (§ 62, stk. 2) eller for at forebygge alvorlige konflikter).

5.3.2.4 Underretningspligt:

  • Ved professionelt arbejde med børn og unge har man skærpet underretningspligt. Den skærpede underretningspligt gælder ikke bare, hvis et barn eller en ung (<18 år) udsættes for vold eller ikke trives, men også når en fagperson får kendskab eller har en formodning om, at barnet eller den unge (<18 år) kan have brug for hjælp eller støtte (serviceloven §153).
  • Afvigelser eller undtagelser, se gældende lovgivning for handicappede (kapitel 5.7). Såfremt sundhedspersonen efter en individuel vurdering skønner, at en patient, der er fyldt 15 år, ikke selv er i stand til at forstå konsekvenserne af sin beslutning, kan forældrene i stedet give informeret samtykke, jf. sundhedsloven.

5.3.2.5 Vedrørende tilskud, støtte og værge:

  • Støtte, som hidtil er udbetalt til forældrene, bortfalder, når den unge bliver 18 år. Det gælder f.eks. kompensation for tabt arbejdsfortjeneste og dækning af merudgifter til børn, jf. lov om social service, hvor det fremgår, at det er lovpligtigt at påbegynde forberedelsen af den unges overgang fra det 16. år.
  • Den unge bliver omfattet af andre dele af lovgivningen ved det 18. år, og kommunen vil have fokus på den unges egne forhold og behov frem for familiens samlede situation. Hvis der er behov for det, kan der søges om værge til den unge via Familieretshuset, der også yder rådgivning om værgemål.

https://socialstyrelsen.dk/udgivelser/overgangen-til-voksenlivet-for-unge-med-handicaphttps://www.retsinformation.dk/eli/lta/2020/2216

5.3.3. Tidlig transition 12 - 14 år

Rettidig forberedelse og relationen til de fagprofessionelle er kernen i transitionen og afgørende for trygge, sammenhængende forløb. Formålet i denne fase er således at forberede den unge, forældrene og andre relevante netværkspersoner på, at den unge gradvist skal overtage ansvaret for eget sygdomsforløb i samarbejde med sundhedspersonalet. Der bør derfor være fokus på at give den nødvendige viden og indsigt samt at sikre empowerment til egenomsorg, se også kapitel 11.1.

  • Børne- og ungeafdelingerne bør påbegynde transitionsforløbet omkring 12-14-årsalderen efter en individuel vurdering af den unges parathed og modenhed. Indsatsen bør have fokus på den unges gradvise selvstændiggørelse og mestring af egen sygdom.
  • Børne- og ungeafdelingerne bør gradvist indføre split-visit-konsultationer, der både indeholder selvstændig tid med den unge og tid, hvor forældre/netværkspersoner er til stede.
  • Børne- og ungeafdelingerne bør anvende en tilgang til de unge, som er tilpasset deres udvikling og baseret på løbende vurderinger af den unges modenhed, kognitive formåen, trivsel med sygdommen m.v. Desuden bør der anvendes en kommunikation, som er målrettet til unge, hvor de unges styrker og ressourcer er omdrejningspunktet, og hvor der vises nysgerrig interesse for den unges liv. HEADS*-modellen (se nedenfor) kan anvendes.
  • Børne- og ungeafdelingerne bør introducere de unge for patientrettigheder, herunder ændringer ved 15 år, inkl. begrænset tavshedspligt, informeret samtykke og aktindsigt.
  • Børne- og ungeafdelingerne bør løbende inddrage forældre og/eller netværkspersoner, herunder informere dem om, hvordan de kan støtte den unge i takt med dennes udvikling, bl.a. i form af undervisning, f.eks. ved afholdelse af gruppeaftener og lignende, hvor forældrenes/netværkspersonernes kompetencer til at støtte den unge styrkes.
  • Børne- og ungeafdelingerne bør have fokus på løbende vurdering af eventuelt behov for psykosocial støtte. Der kan f.eks. indkaldes til netværksmøder/tværfaglige møder med henblik på at inddrage det lokale netværk, andre samarbejdspartner m.m.

Psyko-edukation ved tidlig transition:
Skal være alderstilpasset formidling til den unge om epilepsi med det formål at styrke og udbygge den unges forståelse af sin sygdom. Forståelsen bidrager til, at den unge gradvist kan blive bevidst om eget ansvar for at følge behandling og forebyggende tiltag. Samtidig er det et vigtigt skridt til opbygning af mestring af sygdommen ind i ungdoms- og voksenliv.

Følgende fokuspunkter danner rammen om kommunikationen med den unge med specifikke anbefalinger til strategi:

Fokuspunkter, tidlig transition 12-14 år

  • HEADS* – generelt og epilepsi-specifikt
  • Compliance
  • Prævention
  • Information om patientrettigheder (samtykke, tavshedspligt, aktindsigt)
  • Livsstil m.m. KRAM
  • Skolegang, uddannelse

*HEADS er en struktureret ungdomsanamnese, der omfatter de væsentligste emner i forhold til unges trivsel og omhandler såvel belastninger og ressourcer. En af HEADS-modellens styrker er, at den forløber naturligt fra forventelige og ikke-truende spørgsmål til mere personlige og følsomme emner. Det giver mulighed for at opnå en relation med den unge, før spørgsmål om følsomme emner stilles. Spørgsmålene tilpasses den enkelte unge og den unges udvikling og situationen. Unge ændrer vaner i takt med deres udvikling, og der kan derfor være behov for at gentage spørgsmålene med jævne mellemrum. HEADS er ikke en tjekliste, og unge kan reagere negativt, hvis de fornemmer dette. En fuld HEADS-screening kan tage 30-45 minutter, afhængigt af hvor mange emner der er relevante for den enkelte unge. Man kan evt. adressere et eller få emner ved hvert besøg/samtale afhængig af ressourcer og den unges kognitive formåen og behov. HEADS-anamnesen bør foregå uden forældrenes tilstedeværelse efter aftale med den unge og forældrene og efter introduktion til tavshedspligt og aktindsigt.

Eksempel: De fleste unge vil gerne fortælle om deres liv og et indledende spørgsmål kan være: „Jeg vil gerne lære dig bedre at kende/vide noget om dit liv, der ikke handler om sygdom. Er det i orden, at jeg stiller dig nogle spørgsmål?‟

Referencer (3,4)3. Michaelis R, Tang V, Goldstein LH, Reuber M, LaFrance WC, Jr., Lundgren T, et al. Psychological treatments for adults and children with epilepsy: Evidence-based recommendations by the International League Against Epilepsy Psychology Task Force. Epilepsia. 2018;59(7):1282-302.4. Pfafflin M, Petermann F, Rau J, May TW. The psychoeducational program for children with epilepsy and their parents (FAMOSES): results of a controlled pilot study and a survey of parent satisfaction over a five-year period. Epilepsy Behav. 2012;25(1):11-6.
https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/julianemarie/ungdomsmedicinsk-enhed/transitionsforloeb/til-sundhedsprofessionelle/Sider/kommunikation.aspx

5.3.4. Transition 15 - 18 - årige

Overgangen bør finde sted, når den unge er omkring 18 år, baseret på en faglig og individuel vurdering af, hvornår den unge er klar til det.

Planlægningen bør ske ca. 6-12 måneder forinden. Hvis den unge har været anfaldsfri i et år efter udtrapning af antiepileptika, afsluttes den unge fra pædiatrisk afdeling uden transitionsproces til voksenneurologisk regi. I de tilfælde bør epikrisen indeholde anbefaling om, at den unge skal henvises til voksenneurologisk regi i tilfælde af anfaldsrecidiv.

5.3.4.1 Psyko-edukation ved overgang fra 15–18 år:

I ungdomsårene, hvor identitetsfølelsen er under intens udvikling, er unge med epilepsi særligt udsatte for at føle sig anderledes og uden for fællesskabet pga. deres sygdom. Fra den mere vidensbaserede formidling i den yngre aldersgruppe opstår der hos de lidt ældre ofte behov for at adressere temaer, der også handler om sygdomsaccept og -mestring. Formidling i mindre grupper af unge anbefales med henblik på at udveksle perspektiver på temaer i ungdomsliv med epilepsi.

  • Behandlerteamet på børne- og ungeafdelingen bør udarbejde en overgangsplan i samarbejde med den unge, forældre/netværkspersoner og voksenafdelingen. I planen kan indgå et opdateret medicinsk resume og yderligere relevant information, som bør videregives.
  • Der bør udpeges en kontaktperson eller et kontaktteam, som er ansvarlig(t) for, at overgangen skrider planmæssigt frem.
  • Det er afgørende, at overgangen sker i tæt og aftalt samarbejde mellem børne- og ungeafdelingen og voksenafdelingen. Samarbejdet mellem afdelinger/matrikler bør fastlægges i samarbejdsaftaler. I planlægningen af overgangen er det også vigtigt at have opmærksomhed på medinddragelse af andre instanser.
  • Sygehuset bør organisere rammerne for overgange. Der kan f.eks. afholdes overgangsmøder/fælleskonsultationer i forbindelse med overgangen, eller der kan etableres en fælles overgangsperiode, f.eks. ved etablering af et ungeambulatorie og lignende.

Følgende fokuspunkter danner rammen om kommunikationen med den unge med specifikke anbefalinger til strategi nedenfor:

Fokuspunkter 15-18 år

  • HEADS* – generelt og epilepsi-specifikt
  • Compliance
  • Vurdering af parathed (evt. ved hjælp af checkliste)
  • Prævention
  • Livsstil m.m. KRAM
  • Udarbejdelse af en overgangsplan, herunder transitionskonferencer, standardiserede transfernotater, fælleskonsultationer
  • Kørekort
  • Skolegang, uddannelse
  • Samarbejde med socialforvaltning (især ved unge med særlige behov kapitel 5.7, netværksmøde m.m.)
  • Sikre overlevering til nyt regi ved evt. adresseskift
  • Samarbejde med voksenafdeling i forhold til medicinbestilling, behandling i overgangsfasen, kontakt. HUSK! Det er vigtigt med konkrete aftaler.
  • Der bør være særlig opmærksomhed på unge med sen sygdomsdebut. I den forbindelse bør der foretages en tidlig afklaring af, hvorvidt den unge bør påbegynde forløbet i børne- og unge- eller voksenregi ud fra en individuel vurdering af den unges behov, ressourcer og, hvad der giver fagligt bedst mening.
  • For at sikre kontinuitet bør den unge se en eller flere af de samme behandlere flere gange efter overgangen. Desuden kan der med fordel planlægges et opfølgende møde mellem den unge, dennes forældre/netværkspersoner og kontaktpersonen i voksenregi om den unges oplevelse af overgangen.
  • Overgangen bør koordineres med kommunen ved behov (f.eks., socialforvaltning, uddannelse, jobcenter, den kommunale ungeindsats (KUI), m.m.) herunder afdækning af særskilte problemstillinger og kommunale indsatser/ordninger for den enkelte unge. Dette bør gøres, inden den unge fylder 18 år med henblik på at kunne videreføre den kommunale støtte herefter. Såfremt den unge har varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kroniske eller langvarige lidelser og modtager hjælp efter at være fyldt 16 år, er kommunen forpligtet til jf. loven om social service at påbegynde forberedelsen af overgangen til voksenlivet. Det samme gælder forældremyndighedsindehavere til unge, hvor forældremyndighedsindehaverne modtager hjælp efter denne lov alene med afsæt i den unges betydelige og varigt nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevne eller indgribende kroniske eller langvarige lidelser. I den forbindelse skal der bl.a. drøftes:
    • Behov for hjælp og støtte som følge af funktionsnedsættelsen eller lidelsen
    • Uddannelse
    • Beskæftigelse og forsørgelsesgrundlag
    • Boligforhold
    • Sociale forhold
    • Øvrigt, f.eks. netværk, relationer, fritidsliv og sundhedsmæssige forhold af betydning for overgangen til voksenlivet.
  • Tilbydes split-konsultationer, hvis man kognitivt magter det
  • Der bør udfærdiges et standardiseret transfernotat indeholdende:
    • Diagnose (klassifikation af epilepsi og anfaldstype(r))
    • Udredning
    • Behandling nu og tidligere
    • Aktuelt status for epilepsien
    • Oplysninger om evt. komorbiditet
    • Plan for hvilken afdeling/neurolog, der følger den unge op i voksenregi
    • Sociale forhold

5.3.5. Opfølgende transition fra 18 - 21 (25) år

Voksenafdelingen bør udpege en kontaktperson for den unge, der skal sikre fortsat godt transitionsforløb med særlig opmærksomhed på, at den unge fortsat opbygger viden og kompetencer til at drage omsorg for egen sygdom. Særlig opmærksomhed bør også rettes mod det faktum, at den unge er i en fase, hvor han/hun eventuelt flytter hjemmefra og/eller får en partner. Der bør være opmærksomhed på, om den unge har et netværk, der kan støtte den unge, og hvorvidt den unge ønsker at inddrage dette netværk.

Følgende fokuspunkter danner rammen om kommunikationen med den unge med specifikke anbefalinger til strategi.

Fokuspunkter efter overgangen fra 18-21 (25) år

  • Opfølgning i henhold til transfernotat eller konference.
  • Opfølgning på fokuspunkter omtalt under punkt 3 og 4 (ovenfor).
  • Kontinuitet med faste behandlere, gerne op til 24-årsalderen.
  • Vurdering af behov for inddragelse af familien og netværksmøde, evt. behov for netværksmøde.
  • Fokus på trivsel og ad hoc-inddragelse af neuropsykolog/psykolog, egen læge, fysioterapeut, diætist, kommune, socialrådgiver, uddannelsesinstitutioner eller VISO.
  • Voksenafdelingen bør fortsat have opmærksomhed på at give den unge viden og kompetencer til at kunne drage omsorg for egen sygdom og samtidig have opmærksomhed på, om den unge har behov for og ønske om inddragelse af forældre/netværkspersoner, og hvordan disse i så fald bedst kan støtte op.
  • Voksenafdelingen bør have fokus på den unges trivsel, udvikling og dagligdag med sygdommen, herunder om der evt. er behov for en tværfaglig indsats ved inddragelse af socialrådgiver, psykolog, klinisk diætist, fysioterapeut m.fl. ved særlige behov for støtte, og/eller om der er behov for inddragelse af det lokale netværk (familie, samlever, kæreste), f.eks. via netværksmøder. I den forbindelse bør der være opmærksomhed på eventuelt behov for individuelt tilpasset uddannelsesvejledning.
  • Voksenafdelingerne bør planlægge, hvordan der sikres en systematisk og kontinuerlig inddragelse af forældres/netværkets viden og bekymringer i forhold til den sårbare gruppe af unge med en psykisk lidelse, der er myndige, men som kan have svært ved at overskue at tage hånd om eget liv.
  • Den unge bør se de samme sundhedsprofessionelle frem til 24- årsalderen for at sikre kontinuitet og som minimum den samme læge/sygeplejerske flere gange umiddelbart efter overgangen.

Særligt for sårbare unge:

  • Voksenafdelingerne bør planlægge, hvordan der sikres en systematisk og kontinuerlig inddragelse af forældres/netværkets viden og bekymringer i forhold til den sårbare gruppe af unge med en psykisk og mental lidelse, som ikke kan eller har svært ved at overskue at tage hånd om eget liv.

For inspiration til gode transitionsforløb henvises venligst til Sundhedsstyrelsen.
https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Transition-sygehusregi/Anbefalinger-for-transition-fra-boerne–og-ungeomraadet-til-voksenomraadet-i-sygehusregi.ashx?la=da&hash=06AC85998FAB7703246261F122DF9FA1A0D7525F

5.3.6. Ikke - lægefagligt resume: Håndtering af overgang fra barn til voksen

Hvornår foregår overgangen fra børneafdeling til voksenafdeling?
For børn og unge med epilepsi kan overgangen fra barn til voksenliv være en behandlingsmæssig svær periode med mange forskellige udfordringer.
Selve overgangen til voksenafdelingen finder sted, efter man er fyldt 18 år. Man starter dog allerede forberedelsen efter 12-årsalderen, hvor man langsomt begynder at holde læge- og sygeplejerskebesøg, hvor forældrene ikke er med til hele mødet.

Hvordan forberedes overgangen fra børneafdeling til voksenafdeling?
Som ung skal man langsomt overtage ansvaret for sin egen sygdom. Lægerne og sygeplejerskerne vil derfor begynde at sætte fokus på, at man får den viden og indsigt, man har brug for, så man kan håndtere sig egen sygdom og være tryg og sikker i livet med epilepsi på egen hånd.
Fra 15-18-årsalderen sker der en masse med kroppen og sindet, uanset om man har epilepsi eller ej. Når man har epilepsi, kan der være nogle særlige forholdsregler, som man må tage hensyn til. Det skal foregå på en måde, så man kan få et godt, sundt og trygt ungdomsliv, uden at man føler sig anderledes på en dårlig måde. Perioden efter 18-årsalderen er som regel også præget af mange forandringer og nye oplevelser. Nogle vil i denne periode flytte hjemmefra og skal måske bo alene, skal tilpasse sig på arbejdsmarkedet og måske få en kæreste. Den unge skal rustes til at kunne varetage sin epilepsi selv og samtidig kunne involvere andre dvs. både partnere og kollegaer i forhold til epilepsien.

Hvem bestemmer?
I forbindelse med overgangen fra barn til voksen er der en del lovmæssige ting, man som forældre og som ung skal forholde sig til. Hvor det tidligere har været forældrene, der har stået for at tage beslutninger, får man som ung over 15 år også selv indflydelse på beslutningerne om behandlingen.
Der er regler for de grundlæggende rettigheder (aktindsigt, tavshedspligt og underretningspligt), som man kan læse mere om både i sundhedsloven, serviceloven og i FN’s børnekonvention.

Hvad er der anderledes ved at være voksen med epilepsi?
Som barn får du hjælp af dine forældre, men som voksen skal du selv huske at tage din medicin, følge lægens anbefalinger og sørge for at leve et liv, der er godt og samtidig følger retningslinjerne for et godt liv med epilepsi. For at du kan føle dig tryg ved selv at håndtere mere og mere omkring din sygdom, er det vigtigt, at overgangen fra barn til voksen fungerer godt og er planlagt i god tid, så du ved, hvad der sker undervejs. En del af det forløb skal bl.a. fokusere på at hjælpe dig med at udvikle strategier for, hvordan du mestrer din sygdom og de særlige situationer der kan opstå i dit tidlige voksenliv, f.eks. det at bo alene, at undgå stress eller alkohols påvirkning på epilepsien.

Til toppen
test data Here!