Udfordringer i rehabiliteringsprocessen, optimering af kommunikation og samarbejde på tværs af sektorer i forvaltnings- og fagområder med henblik på større sammenhæng og gennemsigtighed i rehabiliteringsforløbet er beskrevet i Hvidbog om rehabilitering, første udgave. Rehabiliteringsforum Danmark, Aarhus. 2022. (Maribo T, Ibsen C, Thuesen J, Nielsen CV, Johansen JS, Vind AB.)
Hvidbogen kan bestilles på https://www.rehabiliteringsforum.dk/litteratur/Publikationer/publikationsbestillinger-organisation/
Ved både habilitering og rehabilitering indgår behandling af forskellig art, dvs. fysisk træning, psykosociale indsatser, støttende og kompenserende indsatser og indsatser rettet mod hverdagsliv, uddannelse og beskæftigelse.
Det primære ansvar for (re)habilitering ligger hos kommunen og dækker således flere lovgivningsområder, herunder sundheds-, social-, beskæftigelses- og undervisningslovgivningen.
Sundhedsstyrelsen, 2020: https://sst.dk/da/viden/rehabilitering
Epilepsi er karakteriseret ved
Lundbeckfonden, 2020:
https://lundbeckfonden.com/hjernesygdomme-koster-samfundet/
Sundhedsstyrelsen (SST) har foretaget en samlet opgørelse af epilepsisygdommens heterogene karakter, herunder data for forekomst, komorbiditet, dødelighed og konsekvenser.
Sundhedsstyrelsen, 2018:
https://sst.dk/da/udgivelser/2018/eftersyn-af-indsatsen-til-mennesker-med-epilepsi
I rapporten vurderes
Social-og Indenrigsministeriet, 2019: https://sm.dk/media/7856/socialpolitisk_redegoerelse_2019_t.pdf
Referencer (1,2,3,4,5,6)1. Jennum P, Christensen J, Ibsen R,Kjellberg J. Long-term socioeconomicconsequences and health care costs of childhood and adolescent-onset epilepsy. Epilepsia.2016;57(7):1078-85.2. Jennum P, Sabers A, Christensen J, Ibsen R, Kjellberg J. Welfare consequences forpeople with epilepsy andtheir partners: A matched nationwide study in Denmark.Seizure.2017;49:17-24.3. Durlak JA, Weissberg RP, Dymnicki AB, Taylor RD, Schellinger KB.The impact ofenhancing students' social and emotional learning: a meta-analysis of school-based universalinterventions. Child Dev. 2011;82(1):405-32.4. Michaelis R, Tang V, Wagner JL, Modi AC, LaFrance WC, Jr., Goldstein LH, et al.Cochrane systematic review and meta-analysis of the impact of psychological treatments forpeople with epilepsy on health-relatedquality of life.Epilepsia. 2018;59(2):315-32.5. Michaelis R, Tang V, Goldstein LH, Reuber M, LaFrance WC, Jr., Lundgren T, et al.Psychological treatments for adults and children with epilepsy: Evidence-based recommendationsby the International LeagueAgainst Epilepsy Psychology Task Force. Epilepsia. 2018;59(7):1282-302.6. Sillanpaa M. Learning disability: occurrence and long-term consequences inchildhood-onset epilepsy. Epilepsy & behavior : E&B. 2004;5(6):937-44.
Den sociale lovgivning fastsætter reglerne for rådgivning og støtte til borgere med henblik på at forebygge sociale problemer samt at tilbyde ydelser til borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.
Kommunerne har rådgivningsforpligtelse i forhold til borgeren, og det er bopælskommunen der som udgangspunkt har ansvaret for at tilbyde hjælp og støtte og til at foretage en konkret individuel vurdering af, hvilket behov den enkelte borger eller familien har.
Rådgivning er i sig selv en social ydelse, og afslag på rådgivning og vejledning kan indbringes for Ankestyrelsen.
Rådgivning og ansøgning om (re)habilitering behandles i bopælskommunen. Det kan ikke forventes, at sagsbehandleren har indgående viden om epilepsi. Som borger/familie kan man bidrage til behandlingen af sagen med konkrete beskrivelser af, hvordan epilepsien påvirker borgeren/familien i hverdagen.
Sagsbehandleren har ansvaret for at indhente de nødvendige oplysninger for at kunne vurdere, hvilken støtte er relevant for borgeren/familien.
Lægeerklæringer er skriftlige udtalelser, som er en fagligt funderede og er objektive beskrivelser af patientens klager, symptomer og tilstand.
Erklæringer udarbejdes på opfordring fra offentlig instans, f.eks. jobcenter i kommunen.
Erklæringer på baggrund af epilepsi bør indeholde beskrivelse af:
Behandlere i sundhedsvæsnet kan uopfordret anmode kommunen om socialmedicinsk indsats ved anvendelse af (LÆ 165).
Der er ofte behov for helhedsorienterede indsatser mellem sundhedsvæsenet og de forskellige kommunale instanser. Vurdering af individuelle (re)habiliteringsbehov bør identificeres tidligt.
For at minimere patientens udfordringer er det vigtigt at have fokus på behov for (re)habilitering bl.a. i overgangen fra sygehus til hjem.
Det er langt fra de fleste, der selv vil opsøge fornødne hjælpeforanstaltninger, idet det ofte kræver en del energi og overskud at finde ud af, hvilke rettigheder man har.
Der er behov for relevant udredning og behandling af funktionsevne og udviklingspotentiale i forhold til at mestre ønskede og nødvendige hverdagsaktiviteter, uddannelses- og arbejdsmuligheder når
Filadelfia: https://filadelfia.dk/fagligt/patientprogrammer/programmer/psykosocial-udredning
Kommunale instanser kan få gratis rådgivning om epilepsispecifikke vanskeligheder ved:
Specialrådgivning om Epilepsi:
https://filadelfia.dk/formidling/specialraadgivning
VISO:
https://socialstyrelsen.dk/viso
Børne og undervisningsministeriet:
https://uvm.dk/folkeskolen/laering-og-laeringsmiljoe/inklusion/regler-om-inklusion
https://uvm.dk/folkeskolen/laering-og-laeringsmiljoe/specialundervisning/regler-for-specialundervisning
Kan man søge støtte fra kommunen, når man har epilepsi?
Det er meget forskelligt og afhænger helt af den enkeltes situation og kommunens vurdering. I nogle tilfælde kan der søges om f.eks. familievejleder, tabt arbejdsfortjeneste, merudgifter, aflastning, hjælpemidler, dagtilbud, psykologbistand, hjælp til reparation af tandskader m.m. Det er sagsbehandleren i bopælskommunen, som afgør, hvilke støtteforanstaltninger der kan være behov for.
De enkelte ydelser og hjælpeforanstaltninger i forbindelse med skolegang, uddannelse og erhverv gennemgås i kapitel 10.1.
Hvilke oplysninger skal kommunen bruge?
Kommunen kan bede epilepsilægen om en beskrivelse af epilepsien, og hvordan anfaldene og eventuelle bivirkninger kan påvirke den enkeltes funktion i dagligdagen. Kommunen vurderer på denne baggrund, om der f.eks. skal foretages en arbejdsprøvning eller lignende tiltag for at beskrive funktionsniveauet. Der kan f.eks. være behov for at foretage en neuropsykologisk undersøgelse, se kapitel 3.1 og kapitel 8.1.
Hvordan får kommunen mine oplysninger?
Sagsbehandleren har ansvaret for at indhente de nødvendige oplysninger for at kunne vurdere, hvilken støtte der er relevant. Oftest vil sagsbehandleren rette henvendelse til den behandlende epilepsilæge eller egen læge for at udarbejde en lægeerklæring med svar på de spørgsmål, som kommunen har, for at kunne behandle ansøgningen om støtte.
Har man behov for særlig træning, når man har epilepsi?
Der kan i nogle tilfælde være behov for træning og vedligeholdelse af de færdigheder og ressourcer, som man har for at kunne bibeholde sit arbejde eller klare de almindelige opgaver i dagligdagen. Der er forskellige tilbud i de enkelte kommuner.
På Epilepsihospitalet Filadelfia er der mulighed for at undersøge, hvilke særlige behov der kan være tale om. Tilbuddet er landsdækkende og kræver henvisning fra epilepsilægen eller egen læge. Visitationsudvalget på Filadelfia vil tage stilling til, om behovet i den enkeltes tilfælde ligger inden for rammerne. På epilepsiklinikkerne rundt om i landet foretages der også neuropsykologiske undersøgelser med henblik på afdækning af behov for træning og støtte. Hvis der er tale om undersøgelse som led i vurdering af arbejdsevne, foregår det dog via kommunen.
Hvor skal jeg henvende mig med spørgsmål om rådgivning og træning?
Man kan søge rådgivning om støtte hos sin behandlende læge, hos Specialrådgivning om Epilepsi eller i Epilepsiforeningen. Stillingtagen til ydelser ligger dog i kommunen, og det er derfor din sagsbehandler i din bopælskommune, der har ansvar for at du får den hjælp og støtte, du har brug for eller henviser dig videre.